zondag 23 maart 2014

Leuke weetjes over Spinazie


Ik ben zelf erg gek op spinazie uit een potje of gewoon vers van de groenteboer het maakt mij niet uit maar zo zijn er ook een paar argumenten die genoemd worden zoals dat je spinazie niet mag opwarmen en dat spinazie veel ijzer bevat. Vandaag ga ik met jullie een paar van deze leuke weetjes doornemen.

* Mag spinazie opgewarmd worden?
Ja, vanaf kleins af aan heb ik altijd gehoord dat dit niet mocht maar tegenwoordig kan het gewoon. In spinazie zit namelijk nitraat wat omgezet kan worden in nitriet en vandaar dat vroeger het werd afgeraden om spinazie nogmaals op te warmen maar tegenwoordig kunnen wij onze producten zo snel koelen dat dit haast niet meer kan gebeuren. Heb je geen tijd om het gelijk op te eten de volgende dag vries het dan even in.

* Wat zit er allemaal in spinazie per 100 gram?
Water, eiwit, koolhydraten, vet, oxaalzuur, caroteen, vitamine B1 en B2, nicotinezuur, vitamine B6, vitamine C en E, ijzer, kalium, calcium, koper, magnesium, natrium, fosfor en zink. Voor de exacte hoeveelheden klik op deze link: Spinazie

* Zit er veel ijzer in spinazie?
Ja, gekookte spinazie 100 gram bevat 3,75 gram en verse spinazie 100 gram bevat 2,75 gram. Helaas valt het tegen hoe dit in ons lichaam word opgenomen dit omdat spinazie niet-heemijzer is. Vlees en vis bevatten veelal heemijzer en dit neemt het lichaam wel goed op.

* Hoeveel gram spinazie per persoon nodig bij het bereiden van verse spinazie?
Gebruik de dubbele hoeveelheid verse spinazie wil je 300 gram spinazie overhouden dan heb je 600 gram rauwe spinazie nodig aangezien spinazie veel vocht bevat en flink slinkt tijdens het bakken.

* Wanneer is er Hollandse spinazie te koop?
Van maart tot en met oktober maar spinazie uit de diepvries of een potje is het hele jaar te koop alleen wel naar mijn mening minder lekker.

* Variatietips met Spinazie.
- Spinazietaart
- Smoothie met Spinazie en appel
- Pasta met een saus gemaakt van spinazie
- Spinaziesalade
- Spinazie stamppot

Spinazie met feta is een goede combinatie in een gerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.