dinsdag 3 juni 2014

Tips voor de barbecue (bbq) en recepten


Het is vandaag misschien een sombere dag maar de zomer ligt nog in zijn geheel voor ons. Barbecueën gaat vast en zeker nog wel een aantal keer gebeuren dit jaar maar tips en recepten zijn altijd welkom. Ik ben wat rond gaan neuzen op internet en natuurlijk heb ik mijn eigen barbecue tips en trucs. Hieronder ga ik wat leuke dingen op een rijtje zetten en wie weet haal jij er ook wat inspiratie uit.

_________________________________________________________________

Belangrijk is natuurlijk een barbecue te hebben en heb je er toevallig niet één in huis er zijn genoeg instant barbecues te koop. Bijna elke supermarkt heeft ze met het mooie weer liggen en anders wandel je je even naar de Action. Dit zijn handzame barbecues die je alleen nog maar aan hoeft te zetten en verder heb je niks extra's nodig. Houdt er wel rekening mee met een grote groep heb je wel meerdere nodig.

Daarna hebben we natuurlijk vlees, groentes, sausjes, brood en alles er om heen nodig. Iedereen barbecuet namelijk weer anders dus kom je een eerste keer bij iemand barbecueën is het soms wel wennen. Bij ons op de barbecue vind je lekker veel vlees en weinig groenten voor daarop. Op tafel staat knoflooksaus, satésaus, knoflookboter, brood en ook een paar salades. Het is wel duidelijk onze barbecue draait grotendeels om het vlees en lekker veel brood. Op zo'n dag geniet je gewoon met de mensen om je heen en heb je het gezellig. Een aantal weken terug kwamen er wat groente spiesjes en gezondere spiesjes voorbij bij onze weightwatchers cursus die er echt smakelijk uit zagen dus wie weet ooit in de toekomst. Je kan een barbecue namelijk helemaal maken zoals jij wilt met een aardappelsalade, courgettes, groente salade, fruitsalade, vegetarische spiesjes en vlees. Je kan het zo gek niet bedenken alles is mogelijk.

Qua aankleding vind ik altijd houd het simpel een aantal borden, bestek, servetjes, glazen en drinken. Je kan er wel een luxe bedoeling van maken met een net kleed en lopers maar dat is toch geen barbecue gevoel? Het moet een beetje een camping en vrij gevoel geven alles kan en alles mag.

_________________________________________________________________

***


Kipkebabs met honing en sojasaus

Ingredienten:

* 4 eetlepels olijfolie                                             * 5 uien
* 5 eetlepels honing                                              * 2 rode paprika's 
* 5 eetlepels sojasaus                                           * spiesen
* 1/2 eetlepel peper                                              * 8 kipfilets in blokjes
* 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze:

  1. Meng de olie, honing, sojasaus en peper met een garde in een grote kom. Hou een klein beetje marinade achter voordat je de kip erin doet. Leg de kip, knoflook, ui en paprika in de kom en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast (hoe langer hoe beter).
  2. Verwarm de barbecue op de hoogste stand.
  3. Giet de marinade van de kip en groenten af en gooi het weg. Rijg de kip en groenten om en om op de spiezen.
  4. Vet het rooster van de barbecue licht in met olie. Gril de kebabs 12 tot 15 minuten tot ze gaar zijn. Draai ze regelmatig om en bestrijk ze af en toe met de achtergehouden marinade.

***


Gemarineerde biefstukspies

Ingrediënten:

* 2 eetlepels ketjap                                                  * 2 teentjes knoflook
* 1 eetlepel olijfolie                                                 * 3 druppels citroensap
* 300 gram biefstuk                                               * 6 champignons
* 1 theelepel sambal                                                * 1 rode paprika
* 1 kleine ui gesnipperd                                         * 1 rode ui

Bereidingswijze:

1. Begin met het maken van de marinade. Voeg de ketjap, olijfolie, sambal, ui, knoflook en 3 citroendruppels bij elkaar in een bakje. 

2. Snijdt vervolgens de biefstuk in middelgrote stukken en laat de biefstuk minimaal 3 uur marineren.

3. Vervolgens prik je de biefstuk op spiesen en wissel je dit af met ui, paprika of champignons. 

***


Barbecue spies met pittige tofu

Ingrediënten:

* 325 gram tofu                                                              * 18 cherrytomaatjes
* 1 theelepel sambal                                                      * 1/2 courgette
* 3 eetlepels ketjap

Bereidingswijze:

1.  Laat de tofu goed uitlekken op een stuk keukenpapier en dep hem goed droog zodat het meeste vocht eruit is. Snijdt hem daarna in middelgrote blokjes.

2. Meng in een kom de ketjap en sambal en doe dit over de tofu heen. Laat het vervolgens 30 minuten in de koelkast goed afgedekt marineren. 

3. Ten slotte prik je de tofu op spiesen en wissel je dit af met cherrytomaatjes en courgette.

***
_________________________________________________________________

Spiesen op de barbecue vind ik altijd fijn omdat je zo veel varianten hierop hebt en je maakt het zo lekker als je zelf wilt. Het is ook nog makkelijk om op een bord te leggen en savonds nog van te genieten. Ik zal in een apart artikel nog terugkomen op de sausjes die je kan maken voor op de barbecue. Dit weekend word lekker warm dus geniet ervan met je familie en vrienden tijdens het barbecueën. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.