maandag 11 augustus 2014

Personal life #1: Eerste gesprek bij de Hypotheker!



Zaterdag 9 augustus
was het dan zover met de spanning in mijn lijf ging ik samen met mijn vriend richting de Hypotheker voor het eerste gesprek. Zo'n eerste gesprek is puur oriënterend en kun je een hoop vragen kwijt over je maximale leenbedrag, moeten we gaan trouwen?, de kosten en noem zo maar op. 

Jasper en ik willen al een tijdje samen een huisje en zijn begonnen met het kijken voor een huurhuis. Aangezien je tegenwoordig flink wat jaren ingeschreven moet zijn om een redelijk leuk huisje te vinden werd huren niks. In eerste instantie had ik nooit verwacht dat wij nu al op zoek zouden gaan naar een koophuis maar er bleken genoeg mogelijkheden voor ons te zijn vandaar dat we nu deze stap hebben genomen. Het is een flinke stap in onze relatie en we hebben er natuurlijk ook goed over gepraat maar het is gewoon tijd. 


Om 9:00 liepen we de Hypotheker binnen en onze hypotheekadviseur kwam al gelijk naar ons toe lopen. Ik was bang dat het zo'n oude serieuze man zou zijn maar alles behalve dat. Een leuke spontane man waar we ons beide gelijk goed bij voelde. Bakkie thee erbij en tijd voor ons gesprek. Van te voren had ik al een aantal gegevens ingevuld via internet zodat er al een klein dossier van ons lag. Het praatje begon met waar we werkte en waarom we een huis wouden kopen om daarna door te gaan naar de berekening van ons maximale leenbedrag. Hij viel positief uit dus daar zaten we beide met een big smile op onze gezichten. 

Een belangrijke vraag vonden wij de kosten en hij vertelde ons dat je maximaal €3000,- aan eigen kosten moest rekenen in verband met de notaris, makelaarskosten etc. Dit bedrag valt vaak lager uit maar hij vertelde ons dat je beter van een hoog bedrag uit kan gaan omdat het dan altijd mee valt. Verder om een huis te kopen moeten wij ook regelen dat we op één of ander manier met elkaar verbonden zijn dit kan op drie manieren:

- Trouwen
- Samenlevingscontract
- Geregistreerd partnerschap


Wij hadden in eerste instantie trouwen in gedachten maar uiteindelijk zijn we op geregistreerd partnerschap gekomen. Mijn vriend wil namelijk wel de gehele poespas qua bruiloft en wil dit dan liever over een aantal jaar doen. Verder is dit ook de goedkoopste van de drie tenzij je gratis kan trouwen bij jouw gemeente maar dat zit tot december vol bij ons. 

De hypotheekadviseur vroeg of wij al wat huisjes hadden bekeken en samen gingen we even snuffelen op Funda.nl voordat het gesprek ten einde liep. Om ons dossier alvast wat te vullen moesten wij een aantal papieren mee nemen.

- Geldig legitimatiebewijs
- Salarisoverzicht
- Pensioenoverzicht
- Polissen van verzekeringen
- Laatste 3 jaaropgaven bij geen vaste aanstelling


Nadat de hypotheekadviseur hier kopieën van gemaakt had was het tijd om weer naar huis te gaan. Als wij nog vragen hebben kunnen we altijd even contact met hem opnemen en zodra we een huis gevonden hebben gaan we verder in het traject. Daarna zijn we natuurlijk heel Funda gaan afsnuffelen en hebben we nu al een aantal bezichtigingen aangevraagd dus een spannende tijd voor ons!

x Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.