woensdag 8 oktober 2014

Hoe koken we onze pasta al dente?

Oké, ik ben dan geen pastaliefhebber maar als ik een keer pasta eet moet hij wel al dente gekookt zijn. Toch is het nog best lastig om je pasta precies beet gaar te krijgen want voor je het weet is de pasta te gaar en minder lekker en dat willen we natuurlijk niet hebben. Ik kwam laatst een artikel tegen waar er stap voor stap beschreven werd hoe je je pasta al dente moet koken. Dit deel ik daarom heel graag met jullie.
Het koken van pasta tot al dente betekent eigenlijk beetgaar. ( Dente is Italiaanse voor tand, al dente is dus aan de hand ) Pasta hoord namelijk na het koken nog stevig te zijn, met een bite. Als je pasta uit elkaar kunt duwen met je tong, dan is hij veel te zacht en voorbij het "al dente" stadium. Op elke verpakking van een pasta staat een kooktijd houd je hier absoluut niet meer aan. De tijd die op deze verpakkingen staat is vaak te lang omdat de fabrikant niet wil dat het gerecht mislukt. Proeven is erg belangrijk tijdens het proces van al dente pasta maken.

Bereidingswijze voor al dente pasta
1. Vul een pan met minstens 1.5 liter water en een flinke snuf zout, zodat het goed de ruimte heeft. Hierin bereid je 200 tot 300 gram pasta. 
2. Zodra het water kookt en absoluut niet eerder doe je de pasta in de pan. Zodra de pasta in de pan zit begin je direct met roeren. Doordat je roert zorg je ervoor dat het zoute water goed door de pand en pasta verdeeld wordt en hierdoor zal de pasta niet aan elkaar plakken.
3. Vervolgens laat je de pasta rustig koken met een deksel erop op een gemiddeld vuur.

4. Na vijf minuten kun je een hapje pasta gaan proeven door erop te bijten met je voortanden. Als de pasta nog knapperig is dan moet de pasta nog even doorkoken. Het is dus blijven proeven totdat de kern van de pasta ook goed gaar is en wiebelig. 
5. Ten slotte als de pasta goed is serveren we de pasta direct na het afgieten. Laat je pasta nooit te lang staan in de saus want hier gaat de pasta nog door en dan gaat het plekken.
* Wil je de pasta na het koken alvast door de saus roeren? Giet de pasta direct af op het punt van al dente. Schep de pasta daarna zo snel mogelijk door de saus en serveer het daarna op tafel. 

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.