vrijdag 3 oktober 2014

Vier manieren om tomaten te ontvellen


We kunnen het tegenwoordig zo makkelijk maken als we willen. Tomaten in blik, soep in blik of een tomatensaus in blik. Het lekkerste blijft toch zelf je sausjes of soepen maken met verse tomaten. Het ontvellen van de tomaten houd mensen alleen vaak tegen ondanks dat het maar een klein werkje is. Ik zal jullie daarom vandaag 3 manieren tonen hoe je jouw tomaten kunt ontvellen.

1. Blancheren van de tomaten

Dit is de bekendste methode en die veel mensen toepassen. Snijdt de kroontje uit de tomaten voordat je begint met blancheren. Breng vervolgens een pan water aan de kook en maak met een scherp mes een kruisje aan de onderkant. Leg de tomaten in het kokende water voor ongeveer 40 a 45 seconden. 

Zorg ondertussen ervoor dat je een kom met ijswater naast de pan hebt staan want deze hebben we straks direct nodig. Zodra de secondes zijn weg getikt doe je de tomaten in het ijswater en laat de tomaten goed afkoelen. Als de tomaten goed afgekoeld zijn kun je zonder gemak het velletje er goed afhalen. Let erop dat je niet teveel tomaten in één pan doet maximaal 4 voor een goed resultaat.


2. Tomaten in de magnetron

Deze manier ken ik pas sinds kort maar tot mijn verbazing werkt hij ook nog. Heb je namelijk weinig tijd of gewoon echt geen zin om een tomaat te ontvellen dan is dit de methode voor jou. Plaats de tomaat voor 30 seconden in de magnetron en dan laat het velletje vanzelf los. Voor nog een beter resultaat snijdt een kruisje in je tomaat zoals je doet bij het blancheren. Elke magnetron werkt natuurlijk weer anders dus houdt je tomaten wel goed in de gaten.


3. Tomaten in de diepvries

De makkelijke weg is soms ook de langste weg dat is ook het geval met de diepvries methode. Vries voor minstens 6 uur de tomaten in een diepvries zakje in. Haal voor gebruik de tomaten 12 tot 15 minuten uit de diepvries en trek met een aardappelschilmesje het velletje eraf.


4. Roosteren van de tomaten

Dit is de beste methode om je tomaten ook net wat meer smaak te geven en kost ca. 20 minuten van je tijd. ( Deze methode word ook vaak bij paprika's gebruikt ) Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de tomaten doormidden en haal het kroontje eruit. Leg de tomaten met de gesneden kant op een bakplaat met een paar druppels olijfolie erover heen. Rooster ze 18-20 minuten of totdat het velletje van de tomaten donker begint te worden. Zodra de tomaten klaar zijn laat je ze even liggen tot ze lauw zijn en verwijder dan het velletje van de tomaat.


Tomaten worden in veel gerechten gebruikt en het velletje in een saus dat willen we toch niet. Natuurlijk is de makkelijke weg om gewoon de staafmixer op je tomaat te zetten en klaar is kees. Waarom dat doen als het ontvellen ook heel gemakkelijk is en vaak de smaak ook beter tot zijn recht komt.

Liefs Chantal

2 opmerkingen:

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.