maandag 20 oktober 2014

Welke appel is nou geschikt voor .... ?

Er bestaan zoveel soorten appels dat het soms best lastig is welke appel geschikt is voor een appelmoes, appeltaart of gewoon als handappel. Ik ben een aantal appels af gegaan en heb daar wat meer informatie over gezocht. 


Goudreinette


De goudreinette word ook wel de Schone van Boskoop genoemd. Dit omdat het niet zeker is of het ras een afgeleide is van Reinette van Montvoort is of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop door boomkweker P.A. Ottolander is ontwikkeld. De goudreinette is dofgeel tot lichtrood van kleur dit is afhankelijk van de ondergrond. Bij boomgaarden met gras kleuren de appels sterker dan bij boomgaarden met aarde. De goudreinette is een stevige, zure appel en heeft een droge, soms ruwe schil. 

Plukrijp: Half oktober

Te gebruiken voor: Handappel, appelsap, appelmoes, gebak en salades

Elstar


De Elstar heeft een gele schil met een rode blos. Deze appel is rond 1955 ontstaan uit een kruising van Golden Delicious en Ingrid Marie. De eerste tijd kreeg deze appel enkel het nummer IVT 5544-240, maar na twee jaar werd er een commerciële naam bedacht. Men nam de woonplaats Elst en de voornaam van de bedenker Arie dus werd het "Elstarie" waar uiteindelijk "Elstar" van gemaakt werd. De Elstar appel is één van de hoogst gewaardeerde appelsoorten in Nederland.

Plukrijp: Tweede week van september tot eind september

Te gebruiken voor: Appelmoes, appelsap, gebak, salades en handappel

Royal Gala


De Royal Gala heeft een iets zoete en weinig zure smaak met lekker sappig vruchtvlees. De Royal Gala is een broertje van de Gala appel en is donkerrood van kleur op een lichtgele ondergrond. De Royal Gala is een perfecte vervanger als onze Nederlandse appels het even minder goed doen rond mei-juli. 

Plukrijp: Half september tot de vierde week van september

Te gebruiken voor: Handappel, desserts, sausjes en salades

Fuji


De Fuji appel is een heerlijke zoet appel die een kruising is van de Red Delicious met de Ralls Genet. Het suikergehalte van de Fuji appel is maar liefst 9 tot 11%. De grondkleur is groen tot geelgroen en de dekkleur varieert van roze tot bruinrood of donkerrood-violet gestreept.

Plukrijp: Eind oktober 

Te gebruiken voor: Handappel en salades

Jonagold


De Jonagold is een appelras die ontstond in de Verenigde Staten en is in Europa geïntroduceerd eind jaren 60 van de 20e eeuw. De Jonagold is een combinatie van de Jonathan en de Golden Delicious. De Jonagold is in 2006 op één na meest geteelde appel in Nederland. Ook is de Jonagold een goedkoop appelras. 

Plukrijp: Half oktober

Te gebruiken voor: Gebak, bak gerechten en handappel.

Golden Delicious


De Golden Delicious een groen/geel die bij het rijpen steeds geler wordt en rode blosjes krijgt. Deze appel heeft zijn naam te danken aan zijn toenemende gele kleur. Vroeger werd de Golden Delicious de banaanappel genoemd, vanwege de vettige gele schil en de zoete smaak. Er zijn nog fruitverkopers die deze naam gebruiken. 

Plukrijp: Half november

Te gebruiken voor: Gebak, handappel, sausjes, appelsap, appelmoes en salades

Granny Smith


De Granny Smith is een populaire appel die afkomstig is uit Australië. De Granny Smith is een kruising van de Malus sylvestris en een inheemse appelsoort. De kleur van deze appel is groen en heeft soms een gele of roze-achtige blos. 

Plukrijp: Half oktober

Te gebruiken voor: Salades, handappel, gebak, sausjes en bak gerechten.

Zo kan ik nog wel even door gaan met de velen appelsoorten die wij in Nederland hebben. Toch zijn dit de meest voorkomende appels om een gerecht mee te maken. 

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.