zaterdag 8 november 2014

Verschil tussen pepernoten en kruidnoten


Nog een week en dan komt Sinterklaas alweer naar ons land met zijn zwarte pieten. De winkels liggen al vol met chocoladeletters, banketstaven, speculaaskoeken, kruidnoten en pepernoten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen pepernoten en kruidnoten? Zelf kon ik deze vraag niet beantwoorden en daarom werd ik nieuwsgierig wat nou daadwerkelijk het verschil is.


Pepernoten


De echte pepernoot is een zachte, onregelmatig gevormd brokje die naar anijs smaakt. De Grote van Dale (2005) beschrijft het als een dobbelsteentje van peperkoek. De pepernoot word van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai maar smaken toch anders door het gebruik van andere ingrediƫnten. Pepernoten waren er hoogstwaarschijnlijk eerder dan de kruidnoten maar worden tegenwoordig veel minder gegeten dan kruidnoten.


Kruidnoten


Een kruidnoot is een hard, speculaas-achtig bolletje en word gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Al deze kruiden bij elkaar worden ook wel koekkruiden of speculaaskruiden genoemd. Deze kruiden zijn tegenwoordig ook steeds gemakkelijker om te kopen in de supermarkt. 

Toch blijf ik de kruidnoot een pepernoot noemen en ik denk dat velen onder ons dat ook doen. Zelfs de zakken die verkocht worden in supermarkten worden zo verkocht en volgens de Grote van Dale maakt het tegenwoordig ook niet meer veel uit. Kruidnoten schijnen vooral geliefd te zijn bij Zeeuwse en Friese mensen maar of dit waar is dat weet ik natuurlijk niet zeker. Het gaat om de gezelligheid van het Sinterklaasfeest en daar hoord en lekker handje pepernoten of kruidnoten gewoon bij.

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.