dinsdag 27 januari 2015

Leuke weetjes over Mosselen


De één vind een pannetje mosselen heerlijk maar de ander absoluut niet. Ik behoor tot de mensen die er niet weg van is en waarom eigenlijk niet? Om eerlijk te zijn heb ik ze nooit geproefd maar bij de gedachten alleen al van zo'n glibberige mossel in mijn mond wijs ik ze af.  Toch merk ik wel dat mijn lezers geïnteresseerd zijn in mosselen dus daarom ben ik wat rond gaan snuffelen om achter leuke weetjes te komen over de mossel. Wie weet ga ik ze straks wel zo waarderen dat ik ze ook ga eten.

1. Wanneer is het mosselseizoen?

Vroeger was het zo dat het seizoen van de mosselen alleen tijdens de maanden met een R erin was. Dit betekend van september t/maart maar tegenwoordig begint het mosselseizoen al vaak in juli en loopt tot eind februari. Toch liggen er buiten het mosselseizoen ook mossels in de schappen van de winkels maar dit komt door diverse koel- en verwerkingstechnieken. 

2. Heb ik een mosselpan nodig voor het bereiden van de mosselen?

Néé, natuurlijk is een mosselpan wel handig om hij een extra hoge deksel heeft maar een grote soeppan werkt ook erg gemakkelijk. Vul de pan alleen dan wel niet hoger dan 1/3 van de pan.

3. Hoe kun je de mosselen controleren?

Spoel de mosselen na aankoop een aantal keer met koud water en laat ze daarna een tijdje in een bak met koud water liggen. Mosselen die niet hun schelp sluiten kun je een tik geven met een lepel. Wanneer moet ik een mossel weg gooien?

- Als de mossel niet sluit nadat je hem een tik hebt gegeven want dan is hij dood
- Als de mossel zwaar aanvoelt want dan zit er waarschijnlijk zand in
- Als de mossel een kapotte schelp heeft

4. Op welke manieren kun je mosselen bereiden?

Mosselen kook je in een klein laagje water, droge frisse witte wijn of bouillon. Mijn moeder voegt ook altijd mosselgroenten toe om het geheel een lekkere smaak te geven. Mosselgroenten kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken door een mix van prei, bleekselderij, selderij, ui en wortel toe te voegen. 

5. Wat is de hoeveelheid mosselen per persoon?

Reken ongeveer 1 kilo mosselen per persoon. Je denkt misschien nu wat veel maar houdt er rekening mee dat er in elke schelp maar één klein mosseltje zit. Van 1 kilo mosselen blijft namelijk maar ongeveer 200 gram echt mosselvlees over.

Bron: www.leukerecepten.nl


Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.