zaterdag 7 februari 2015

Hoe zorg ik ervoor dat kinderen groenten eten?


Zelf was ik vroeger een lastige eter en oké ik geef toe dat ik nog steeds niet makkelijk ben. Toch wil ik als ik in de toekomst een kind krijg dat hij zoveel mogelijk gaat eten. Groenten vind ik één van de belangrijkste voedingsmiddelen maar hoe krijg je dat als ouder voor elkaar? Het ene kind is heel makkelijk en wil alles ontdekken maar het ander kind steekt alleen maar zijn/haar tong uit. Ik kwam een aantal handige tips tegen via libelle.nl en deel deze graag met de ouders onder ons.

1. Vroeg kennis maken met verse groenten en géén potjes

Babyvoeding uit een potje is onwijs makkelijk voor ouders en hebben over het algemeen voor een kind dezelfde smaak. Hierdoor kunnen kinderen minder goed wennen aan iets afwijkende smaken. Vers is altijd gezonder dus houd een deel apart van het eten wat je voor jezelf kookt. Het beste is om de maaltijd ongezout te laten eten zodat het kind de smaken kunt ontdekken. 

2. Combineer een nieuwe smaak met iets vertrouwds en lekkers

De meeste kinderen houden van appelmoes dus is het mogelijk om hier een klein schepje bij toe te voegen doe dat dan zeker. Laat jouw kind eerst een hapje nemen van de appelmoes en daarna van het andere gerecht met het product wat ze nog niet kennen. Als je dit langzamerhand opbouwt wennen ze er aan en eten ze het over een tijdje met gemak. 

3. Varieer met de kleuren van het eten

Het is aangetoond dat jonge kinderen meer groenten eten als er verschillende kleurtjes op hun bord liggen. Blijft er van één kleur iets liggen omdat zij dit er niet lekker uit vinden zien dan hebben ze de andere groenten wel op gegeten. Zelf had ik vroeger dat ik alle groene groenten andijvie noemden omdat ik dit zo lekker vond.


4. Ga de keuken in met je kinderen

Kinderen vinden het ontzettend leuk om samen met hun moeder of vader mee te helpen in de keuken. Tijdens het bereiden van een gerecht kun je de kinderen ook laten proeven en vertel je daarbij dat dit hoord tijdens het keuken. Doordat je zo actief bezig bent hebben de kinderen ook niet echt door dat ze nieuwe dingen aan het proberen zijn. Ook is het super leuk om samen met de kinderen een pizza te beleggen en daarna op te eten. 

5. Verstop je groenten!

Dit is wat mijn moeder vaak deed als ik steeds maar bleef zeggen dat ik alles vies vond. Maak je eigen tomatensaus en doe hier veel verse groenten/kruiden doorheen. Een aardappel broccoli ovenschotel ziet er ook al een stuk lekkerder uit voor een kind dan aardappel en broccoli.

Bron foto: www.schoonheidsschool.nl 

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.