vrijdag 6 februari 2015

Leuke weetjes over citroen


Citroenen begin ik steeds meer te waarderen in de keuken maar ook daar buiten. Een citroen heeft een hoge concentratie vitamine C en geeft een heerlijke toevoeging bij een dessert. Ook een karaf water met een paar schijfjes citroen geeft het net wat extra's. Wist je dat je ook buiten de keuken om dingen kan doen met citroenen? Néé, ik heb vandaag een paar leuke weetjes waar je misschien nooit bij stil gestaan om hiervoor citroenen te gebruiken. 

1. Snijplanken reinigen 

Ik was een paar jaar geleden heel erg tegen het gebruik van houten snijplanken en nu vind ik het juist prachtig staan in een keuken. Houten snijplanken zijn namelijk een bron van bacteriën want hoe goed je het ook schoonmaakt de bacteriën trekken in de nerven van het hout. Toch kun je door het inwrijven van een citroen de meeste bacteriën doden. Laat het vervolgens een hele nacht staan en spoed je houten plank de volgende dag goed af. De meeste bacteriën houden niet van het zuur van een citroen waardoor je een schone snijplank overhoud. 

2. Smerige handen

Knoflook is heerlijk maar helaas ruiken je handen ook de rest van de dag naar knoflook. Zelf vind ik dit niet een heel groot nadeel maar als je een belangrijke afspraak hebt wil je dit niet hebben. Was je handen daarom met pure citroensap en de geur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Citroen droogt alleen wel je huid uit dus gebruik na het gebruik een heerlijke handcrème. 


3. Magnetron reinigen

Een vervelend klusje is altijd het reinigen van de magnetron. Helaas moet dit toch gebeuren want anders stapelen de bacteriën zich alleen maar op en beland hij naar een tijdje bij het grofvuil. Doe een paar schijven citroen in een bakje water en zet dit in de magnetron. Zet de magnetron voor 5 minuten op vol vermogen en je ziet vanzelf al het vuil loslaten. Na deze vijf minuten kun je met een gerust hart een doekje door je magnetron halen en hij is weer bijna zo goed als nieuw. 

4. Conserveermiddel

Ik denk dat deze bij de meeste mensen wel bekend is maar toch wil ik hem even bespreken. Geschild fruit zoals appel en peren kunnen snel bruin worden, sprenkel er wat citroensap over en je hebt er geen last van. Wil je een guacamole maken maar moet hij even staan doe er dan ook een paar druppels citroensap doorheen. 

5. Weg met spinnen!

Oké ik ben echt doodsbang voor spinnen dus toen ik vorige week deze tip te horen kreeg was ik zo enthousiast dat ik vlak voor de zomer zeker flink wat citroenen in huis ga halen. Spinnen houden namelijk niet van de geur van citroen dus wrijf met een citroenschil alle deur- en raamkozijnen in en als goed is komen ze niet binnen. Ook kun je wat citroensap met water mengen en dit spuiten op alle kozijnen, scheurtjes en kiertjes.

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.