vrijdag 27 februari 2015

Top 9 "ongezondste" gezonde producten uit de supermarkt


Ik kwam dit artikel tegen en ik vond hem geweldig want het is echt waar dat veel gezonde producten in de supermarkt toch ongezond zijn. Omdat zij in dit artikel producten naar voren halen die veel voorbij komen kon ik dit artikel niet laten om hem met jullie te delen.

1. Hero Fruit&Co Multifruit

Een verpakking in de koeling met veel fruit én vezels erg handig. Een koelverse fruitdrank die iets extra's doet voor je weerstand. Fruit&Co is een bron van vezels." Helaas is het sap niet zo 'koelvers' als men beweert; het is lang houdbaar en bestaat voornamelijk uit concentraat met toegevoegde vezels: Polydextrose. Een synthetisch polymeer op basis van dextrose (suiker). 

2. Coolbest Mango Dream

Wie heeft er niet een pak Coolbest in zijn koelkast staan nou bij mij staat hij er vaak. Het wordt ook vanuit het koelvak verkocht, dus je denkt dat het versgeperst is: Nou zeker niet! Ongeveer 60% van de mango's in dit pak is sap uit concentraat en het overige deel bestaat uit water en suiker. Wanneer je echt goed oplet zit er zelfs maar 10% mango in het pak. 

3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer

Deze Balans-collectie van Quaker bestaat uit smallere pakken dan de normale ontbijtgranen met daarop: "Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet. Start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt." Goede keuze dus? Nou nee. 25% van de inhoud bestaat uit suiker en als dat niet direct gebruikt wordt door het lichaam wordt het in vet omgezet. Gewone muesli bevat zelfs minder suiker, dus de kreet 'minder vet' kunnen we vergeten. 
 
4. Becel pro-activ

Op deze variant staat: "Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting, Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde plantensterolen. Al vanaf het gebruik van twee porties Becel pro-activ per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd." Ook wordt het product aanbevolen door de Hartstichting en zou het een gezondere keuze zijn 'binnen deze productgroep'. Wanneer je de verpakking omdraait vind je echter in kleine letters dat deze margarine alleen bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen deze boter pas na overleg met hun arts mogen gebruiken. In margarines zitten bovendien transvetten (zeer ongezond), emulgatoren, aroma's en kleurstoffen. 


5. Danone Actimel

Deze flesjes drinkyoghurt zouden je darmen moeten versterken. Op de verpakking staat: "Ondersteunt het immuunsysteem. Het kleine flesje waar veel in zit. Actimel heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Aan Actimel is de exclusieve L. Caseï Danone toegevoegd. Daarnaast voegen we vitamine B6 en D toe die je immuunsysteem ondersteunen." In het flesje zit één type bacterie, terwijl de darmflora uit tientallen verschillende soorten en stammen bestaat en je kunt dus niet stellen dat deze ene bacterie de bacteriefamilie versterkt. Wetenschappelijk is deze werking sowieso niet bewezen en daarom mag Danone nu niet meer op de verpakking zetten dat die bacteriën het immuunsysteem ondersteunen. Daarom kiest Danone voor B6 en vitamine D op de verpakking; daarvan mogen ze dat dan weer wel zeggen. Overigens zit er ook veel suiker in deze yoghurtdrankjes. 

6. Natrena Stevia

Deze pot zoetstof kreeg vorig jaar van foodwatch de Gouden Windei award. Jammer, want Radar weet dat Stevia inderdaad van de zoete Stevia plant komt en gezond schijnt te zijn. Maar in deze pot geldt dat maar voor drie procent van de inhoud van het potje. De overige 97% is maltodextrine, een goedkoop vulmiddel wat bekend staat als moutstroop. 


7. Waldkornbrood

Lekker donkerbruin pitjesbrood met daarop "The original. Op zoek naar de herkomst." Het eerste ingrediënt op de lijst is tarwebloem; het basisingrediënt van witbrood. Het bruine kleurtje krijgt dit brood door verbrande mout of moutstroop. Verder zitten er sojastukjes, suiker, glucosestroop en emulgator in het brood.

8. Peijnenburg ontbijtkoekrepen

Ontbijtkoek kregen we vroeger al van onze moeders; want lekker gezond. Nu staat er op de verpakking: "Minder dan 2% vet. MAG ELKE DAG. Bron van vezels. Sinds 1883 no. 1 van Nederland. Dit product bestaat voor maar liefst 40% uit suiker en voor maar 3% uit voedingsvezels (en dan moet je wel een halve koek opeten met al die suiker). 


9. Slagerij Zandvliet 'Ambachtelijke slagerskwaliteit grillworst'

"Ambachtelijk sinds 1929." Klinkt goed. In de ingrediëntenlijst staat alleen een rij E-nummers waar weinig ambachtelijks aan is. Zo zit er het E-nummer monosodiumglutamaat in met een mix van toegevoegde aroma's, kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen. Het woord 'ambachtelijk' is niet beschermd, dus let op wanneer dat op een product staat. 

Ben je geschrokken of wist je het al? Bij mij waren er een aantal al bekend maar een groot deel zeker niet waar ik absoluut wel even van schrok. We worden zo misleid tegenwoordig dat we zo nu en dan toch maar even op de achterkant van een verpakking moeten kijken.

Bron: www.ze.nl 

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.