vrijdag 6 februari 2015

Vijf tips om een ui te snijden zonder te huilen


Misschien heb ik wel het voorrecht dat ik eigenlijk nooit huil tijdens het snijden van een ui. Natuurlijk zit er eens in het jaar wel een ui tussen die heel sterk is en dan pink ik wel een traantje weg maar dat is ook alles. Toch weet ik dat de meeste mensen uien snijden verschrikkelijk vinden vanwege het huilen dus ben ik even wat rond gaan vragen in mijn omgeving of zij nog tips hebben voor jullie.

1. Niet wrijven in je ogen!

Laten we hier maar gelijk mee beginnen want het wrijven in je ogen verergert het alleen maar. Het is iets wat je misschien automatisch doet maar probeer dit te vermijden. 

2. Gebruik een scherp mes

Zelf let ik er altijd op en niet alleen bij uien of mijn messen goed scherp zijn. Doordat je een scherp mes gebruikt snijdt je soepel door de ui heen en plet je de ui niet. Hierdoor komen er minder zwavelhoudende stoffen vrij waardoor er minder tranen over je wangen vallen. 

3. Ventilator of afzuigkap

Doordat je een ventilator gebruikt of een afzuigkap aanzet worden de enzymen weg geblazen. Hierdoor zullen er ook veel minder tranen vloeien tijdens het snijden. 

4. Uien uit de diepvries

Ok√© toen ik deze hoorden was ik even verbaasd maar het helpt blijkbaar echt. Leg de uien 10 tot 12 minuten in de vriezer absoluut niet langer want dan kan je ze niet meer snijden. Doordat de uien licht bevroren zijn word de hoeveelheid enzymen die vrijkomen vermindert. 

5. Zet de kraan aan

Dit is iets wat er vaak gebeurde tijdens mijn opleiding op de Hotelschool. Zodra je een kraan open zet en de ui nat maakt of zelfs onder het water snijd hebben de enzymen geen kans om vrij te komen. 

Hou er natuurlijk wel rekening mee dat sommige tips niet bij jou kunnen werken want ieder persoon gaat er anders mee om. Heb jij nog een goede tip die hier niet tussen staat laat het dan weten in de comments.

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.