donderdag 12 februari 2015

Wat kan er mis gaan tijdens het bakken?


Iedereen moet toch wel toegeven dat je ooit in je leven wel eens een fout hebt gemaakt tijdens het bakken. Ja, ik ook en daar schaam ik me niet voor want ik ben een mens en die maken fouten. Natuurlijk zijn sommige fouten heel stom en dan kan je jezelf wel bij je kop slaan maar ach daar leer je weer van. Vandaag zet ik een paar missers tijdens het bakken op een rij en je zal je vast in één van de missers herkennen. 

1. Néé joh, ik hoef het recept niet te volgen komt goed!

Oké, heb je vaker het recept gemaakt dan kan het zijn dat je hem al goed uit je hoofd kent maar nieuwere recepten zijn toch lastiger. Ik heb dit al vaak genoeg meegemaakt en dat ik dan stiekem toch maar even ga kijken of het klopt. Doe ik dit niet dan mislukt een baksel vaak en dat is zo zonde. Een recept volgen maakt je baksel alleen maar lekkerder en beter dus niet zo eigenwijs doen.

2. Zo even snel snel mijn bakvorm invetten en beslag er maar in.

Een bakvorm of blik invetten is zo belangrijk waarom dan niet even de aandacht ervoor nemen? Je wilt toch niet een uur bezig zijn met een baksel en met het eind resultaat dat hij niet uit de vorm komt. Het is mij wel eens gebeurd dat ik het vergeten was en ik dan zo baalde van mezelf. Tegenwoordig hoeft het ook niet meer met een klontje boter maar gebruik dan een bakspray en je vorm is in een mum van tijd goed ingevet. Kwastje erdoorheen en bakken maar!


3. Taart in de oven en laat ik maar even gaan wassen, stofzuigen, boek lezen..

NEEE! mijn taart helemaal verbrand. Als je aan het bakken bent ga dan absoluut niet allemaal dingen tegelijk doen want tijdens het bakken moet je opletten. De ene keer gaat je baksel sneller dan de andere keer dus goed in de gaten houden. Natuurlijk kun je wel even iets in je huis doen maar let op de tijd en je baksel.

4. Mmm.. cheesecake klaar dus proeven maar!

Probeer altijd te wachten totdat je baksel klaar is want het kan zo in enkele secondes mis gaan. Je cheesecake kan inzakken zodra je de rand van de springvorm eraf haalt en weg is je cheesecake. Natuurlijk is hij er dan nog wel maar echt een plaatje is het niet meer. Heb dus even geduld en ga op dat moment even wat in je huis doen als afleiding haha. 

5. Laat dat snufje zout maar zitten

Dat snufje zout doet juist wonderen voor je baksel dus néé die laat je niet zitten. Zout haalt namelijk de zoete smaak op en dit zorgt ervoor dat je baksel extra smaak krijgt. 


6. Dit is ongeveer 150 gram.. Correctie 132 gram!

Meten is weten en vooral om je gerecht te laten lukken. Gokken helpt niet tijdens het bakken want je mag jezelf gaan aankijken als je baksel mislukt is. Het recept geeft niet voor niets alle hoeveelheden precies aan hierdoor lukt jouw baksel.

Kwam jij een misser tegen waarvan je dacht: Ojee, dat ben ik! laat het dan even weten in de comments. Weet je zelf nog een leuke misser tijdens het bakken laat het dan ook maar achter hieronder.

Liefs Chantal

1 opmerking:

  1. Ik herken mijzelf echt in "laat dat zout maar zitten"..... Ik gebruik zelf namelijk nooit zoveel kruiden/specerijen in mijn gerechten en vergeet ook regelmatig de zout, oeps....

    BeantwoordenVerwijderen

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.