maandag 2 februari 2015

Wat ligt er op een kaasplankje?


Tijdens mijn opleiding op de Hotelschool in Amsterdam moesten wij regelmatig een kaasplankje maken voor de gasten in het restaurant. Bij ons werd een kaasplankje vaak gebruikt als dessert en dat vond ik in het begin heel vreemd want zelf ga ik liever voor een zoet dessert. Toch worden kaasplankjes steeds meer gewaardeerd en gegeten als afsluiter van de maaltijd. Ook is een kaasplankje heerlijk met een goede fles wijn op de bank maar wat moet er nou precies op een kaasplankje?

De basis van een kaasplankje is dat je van de vijf verschillende kaasfamilies één kaas op het plankje hebt liggen. Je hebt de witschimmels, blauwaders, harde kazen, geiten kazen en roodbacteriekazen. Zelf heb ik een basis kaasplankje opgesteld die ik regelmatig moest maken en goed in de smaak viel.

- Brie ( witte schimmel kaas )
- Roquefort ( blauwaderkaas )
- Emmenthaler ( harde kazen )
- Brandnetel geitenkaas ( geiten kazen )
- Reblochon ( roodbacteriekazen )Tegenwoordig kunnen we steeds meer soorten kaas vinden in de supermarkten maar wil je voor een wat exclusiever kaasplankje gaan, ga dan even langs een kaaswinkel om je beter te informeren. Begin altijd met een milde kaas en bouw dit op tot je als laatst een pittige kaas hebt om te proeven. Hierdoor blijft de balans goed tussen de kazen en kan er geen één kaas gaan overheersen. 

Wil je een kaasplankje serveren haal de kazen dan twee uur van te voren uit de koelkast. Reken op 100 gram kaas per persoon voor een dessert en 250 gram kaas per persoon voor een diner. Houd de stukken kaas heel en maak er geen blokjes of plakjes van want hierdoor kunnen de kazen uitdrogen of uitlopen. Naast de kazen serveer je er stokbrood, toast, druiven, vijgen of meloen bij. Ben je geen liefhebber van een glas wijn ga dan voor bier of water absoluut geen thee, koffie of sap.

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.