zaterdag 4 april 2015

Moeten we onze aardappels wel schillen of juist niet?


Als er één ding is waar ik een hekel aan heb is het aardappels schillen en vroeger deed mijn paps dat altijd en nu kijk ik mijn vriend altijd heel lief aan. Toch gebeurd het wel eens dat hij nog niet thuis is en ik dus wel dat aardappelschilmesje moet pakken en de zak met aardappelen. Néé dit vind ik echt geen leuke bezigheid maar het moet gebeuren of juist niet?

Wij eten eigenlijk onze aardappelen altijd zonder schil en zo nu en dan koop ik aardappelpartjes met schil. Toch hoef je je aardappels niet te schillen maar vergeet ze dan niet van tevoren te wassen om het vuil en stof te verwijderen. Groene plekken of uitlopers zou ik wel even met een mesje weg halen. Zelf ben ik niet zo'n grote liefhebber van aardappels met schil maar misschien moet ik er gewoon even aan gaan wennen.


Zitten er dan geen resten van bestrijdingsmiddelen op mijn aardappels?

Volgens het Voedingscentrum hoeven wij ons daar geen zorgen meer over te maken. In de Nederlandse aardappelteelt worden weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

Is elke aardappel geschikt om met de schil te eten?

In principe wel maar als je aardappels al een aantal maanden hebt liggen krijgen ze vaak een dikkere schil. Natuurlijk kun je dit gewoon eten maar het is minder lekker. Kies daarom altijd voor een nieuwe en verse aardappel die je in de supermarkt of bij de groenteman koopt. Dit betekend dus wel dat elke aardappel in principe geschikt zal zijn maar smaken verschillen.

Wat zijn de voordelen van een aardappel met schil?

In de schil van aardappels zitten heel veel vezels en die hebben wij mensen nodig. Hoe dikker de schil hoe meer vezels. Ook zitten er door de gehele aardappel vitamines die goed voor je zijn.


Zelf blijf ik nog even de geschilde aardappel eten maar wie weet in de loop van de jaren dat dit gaat veranderen. Wat eet jij liever een geschilde aardappel of een aardappel met schil?

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.