maandag 20 april 2015

Roomboter hoelang is dat houdbaar?


Een boterham met boter zie je bij mij niet vaak voorbij komen maar als ik er dan één met hagelslag wil nemen is hij met roomboter toch wel echt het lekkerst. Het probleem is alleen dat ik natuurlijk niet dagelijks een boterham met hagelslag neem dus hoelang kan ik de roomboter bewaren? Omdat ik hier zelf ook nieuwsgierig naar was ben ik even wat research gaan doen en kwam wat leuke stukjes tegen die ik vandaag met jullie deel.

In een afgesloten verpakking is roomboter ongeveer zes weken houdbaar mits je het natuurlijk wel in de koelkast bewaart. Na deze zes weken zal je gaan merken dat je roomboter steeds meer gaat ruiken en néé niet op een positieve manier. Als je gaat rondneuzen bij het voedingscentrum adviseren ze om roomboter maar één tot twee weken te bewaren maar dit is maar veilige schattig volgens zuivelkenner Kasper Hettinga.


Maar hoe kan het dat dan dat mijn roomboter al eerder is bedorven?

De belangrijkste oorzaak van boterbederf is vetoxidatie, waarbij het vet in de boter reageert met het zuurstof in de lucht. Zuurstof is dus duidelijk de grootste boosdoener. Als vetoxidatie eenmaal begint houdt het ook niet meer op bewaar daarom je roomboter afgesloten in de koelkast.

Waaraan herken je bedorven roomboter?

Het is heel gemakkelijk om te ruiken of je roomboter nog goed is. Verse roomboter heeft een friszure geur en bedorven roomboter kun je een beetje vergelijken met zweetsokkengeur. Deze geur is heel sterk en zuur en word ook wel eens vergeleken met waskrijt. Zodra de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant is er oxidatie opgetreden. Néé je hoeft je boter nu niet direct weg te gooien want het buitenste laagje mag en kan je wegsnijden.


Hoe kun je roomboter het beste bewaren?

- Bewaar de roomboter in een klein bakje waarvoor je ook een bijpassende deksel hebt. ( Natuurlijk is een speciaal boterbakje die je bij de Blokker kunt kopen ook geschikt. )
- Bewaar de roomboter in de vriezer hierdoor blijft je roomboter een half jaar houdbaar.

Dus de volgende keer zal ik een aantal stukjes van te voren in vriezen zodat ik het er gewoon op tijd uit kan halen zodra ik een boterham wil eten. Word er in huis meer roomboter gegeten dan in zo'n handig tuperware bakje ook perfect.

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.