vrijdag 3 april 2015

Tips om een betere kok te worden


Bijna elke man heeft een beeld voor zich dat zijn vrouw of vriendin de kok in huis is en zelf houd ik onwijs van koken dus vind ik het niet erg maar velen hebben er wel moeite mee. Ik ben daarom wat gaan snuffelen op internet om wat tips te vinden om beter te worden in de keuken. Oké we hoeven niet gelijk gerechten te maken die een chef-kok bereid maar we doen ons best. Op www.elleeten.nl zag ik deze 24 tips voorbij komen en ik moet dit echt met jullie delen.

1. Gebruik meer zout. Dat geldt ook voor salades.
2. Gebruik meer vet.
3. Vergeet het bestaan van margarine.
4. Als je gerecht iets mist en je weet niet wat het is, proef dan of er niet een zuur element moet worden toegevoegd, zoals citroensap.
5. Scherpe messen zijn de veiligste messen.6. Koop goede messen. Dat scheelt heel veel tijd en heel wat gevloek.
7. Gebruik geen glazen snijplanken: die maken je messen bot. Kies voor plastic of hout.
8. Zout altijd het water als je pasta kookt: tot wel een eetlepel per liter water.
9. Doe als je pasta als hij nog net niet gaar is, in de pan met saus en laat daarin een minuut meekoken. Zo neemt de pasta de saus helemaal op.
10. Voor knapperige korstjes moet je je pan echt heet durven laten worden. Schrik niet van rook.


11. Droog vlees en het huidje van de vis voordat je ze bakt met wat keukenpapier. Te veel vocht in de pan en je vlees of vis stoomt gaar en dan verlies je smaak.
12. Vervang kipfilet in een recept altijd door kippendij filets.
13. Schil een stukje gember met een lepeltje. Geloof ons, het schilletje gaat er dan perfect langs de contouren af.
14. Werk efficiënt. Voor gebakken aardappelen, schil je eerst alle aardappelen en snijd ze dan pas in stukken, in plaats van ze een voor een te schillen en een voor een in blokjes te snijden. Dat scheelt tijd, heus.
15. Zet een afvalbakje op je aanrecht. Dan hoef je niet de hele tijd met uienschillen en eierschalen naar de prullenbak te lopen.


16. Lees voordat je gaat koken het recept zorgvuldig, zodat je er voordat je alle ingrediënten gesneden hebt, achter komt dat het gerecht drie uur moet stoven in plaats van één uur.
17. Bevries vlees (gedeeltelijk) als je het in flinterdunne plakken wilt snijden. Dat gaat dan veel makkelijker.
18. Proef je gerecht meerdere keren tijdens het koken en vraag je steeds af: moet hier nog zout, peper, iets zuurs, of meer kruiden en specerijen bij?
19. Gebruik een flinterdunne vis spatel voor visfilets, koekjes die net uit de oven komen, omeletten en ander delicaat voedsel dat makkelijk breekt.
20Bakken is een exacte wetenschap. Weeg je ingrediënten dus altijd zorgvuldig af.


21. Doe voor betere puree de aardappelen na het afgieten terug in de hete pan. Laat zo vijf minuten uitstomen, zodat de aardappels drogen. Het resultaat: volle, minder waterige puree.
22. Koop een vleesthermometer. Dan twijfel je nooit meer wanneer je een braadstuk uit de oven moet halen. Je hoeft alleen nog maar te wachten totdat de perfecte kerntemperatuur bereikt is.
23. Bewaar zo mogelijk specerijen in de koelkast of diepvries. Zo verliezen ze veel minder snel hun smaak.
24. Rooster je specerijen voor gebruik, dan komt de smaak pas echt vrij.
Ga jij een paar van deze tips toepassen nou voor mij zitten er wel een paar tussen waar ik iets mee kan. Kijk voor meer leuke onderwerpen op Elle Eten.
Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.