donderdag 28 januari 2016

Gluten wat zijn dat eigenlijk?


Je hoort steeds vaker om je heen dat mensen glutenvrij eten dit omdat gluten bij zulke mensen niet goed verteren en waardoor ze heel erg last van hun buik krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer producten in de supermarkt en online te koop die glutenvrij zijn. Het word ook heel duidelijk in veel supermarkten aangegeven met een speciaal vak waardoor er geen verwarring kan ontstaan.

Gluten zijn namelijk eiwitten die in granen zitten. Gluten zitten vooral in tarwe, maar in mindere mate ook in graansoorten zoals gerst, haver, rogge en spelt. Gluten zorgen voor de stevige structuur van het het deeg. Zonder gluten heeft brood geen structuur en kan het brood niet rijzen. Toch is er tegenwoordig wel glutenvrij brood te koop waardoor mensen met een gluten allergie ook hiervan kunnen genieten.

Hoeveel mensen hebben last van gluten in Nederland?

Zo'n 160.000 mensen in Nederland kunnen gluten niet goed verteren en krijgen daarom last van hun buik zodra ze gluten gaan eten. In sommige gevallen kan er zelfs bloedarmoede of botontkalking ontstaan. Deze gluten intolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd.Welke producten kun je glutenvrij kopen?

Gelukkig zijn er tegenwoordig buiten de supermarkten ook velen webshops waar je glutenvrije producten kunt kopen. Hieronder een kleine greep wat er verkrijgbaar is.

- Pannenkoekenmix
- Brood/Torilla
- Broodbeleg
- Pasta's
- Koekjes
- Soepen

Eigenlijk als je goed gaat kijken is bijna alles wel te vervangen voor een glutenvrij artikel en ik denk dat dit met de jaren alleen maar meer zal uitbreiden. Een website die een groot assortiment heeft is: glutenvrijewebshop.nl.

Ook zijn er genoeg recepten te vinden in kookboeken die speciaal zijn geschreven voor mensen die last hebben van een gluten allergie. Deze recepten zijn natuurlijk ook geschikt voor mensen die geen gluten allergie hebben want een dagje zonder gluten is ook best wel goed.

Liefs Chantal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.