zaterdag 16 januari 2016

Het verschil tussen bruine en witte eieren


Als ik eieren in de supermarkt koop zijn ze over het algemeen altijd bruin tenzij ik zo'n groot verpakking koop met 20 stuks want die zijn vaak wit. Toch vroeg ik me laatst af wat eigenlijk het verschil is tussen bruine en witte eieren?

In Nederland kennen wij eigenlijk twee soorten eieren namelijk de witte en bruine. De kleur van de eieren wordt bepaald door het ras van de kip. Misschien leuk om te weten maar aan de oorlellen van een kip kun je zien welke kleur eieren ze legt. Een kip met rode oorlellen legt een bruin ei en die met witte oorlellen een wit ei. Dus massaal richting een boerderij bij jou in de buurt om even te kijken welke kleur oorlellen de kippen daar hebben.

Toch kun je een duidelijk verschil zien in welke eieren populairder zijn in ons land. Dit zijn namelijk de bruine eieren en dit komt omdat veel mensen denken dat een bruin ei gezonder, diervriendelijker en smaakvoller zou zijn. Een wit ei word snel geassocieerd met goedkoop en legbatterijen terwijl dit totaal niet klopt. Zelf dacht ik het ook omdat groot verpakking met eieren vaak de witte zijn waardoor je er dan automatisch vanuit gaat dat dit de goedkopere zijn. Qua smaak verschillen ze eigenlijk ook niet dus daar hoef je het ook niet om te doen.

Wel kan het zo zijn dat de dooier van de eieren beïnvloed kan worden door het voer dat de kippen krijgen maar ook dit heeft weer niet te maken met een bruin of wit ei. Heb je een keer een ei met een meer oranje dooier dan betekend het dat jouw kip gele mais te eten heeft gekregen. Zelf kom ik deze dooiers minder vaak tegen maar ik ga er nu toch wat meer opletten.

Welke eieren koop jij altijd in de supermarkt? De witte, bruine of kijk je ergens anders naar?

Liefs Chantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.