zaterdag 12 maart 2016

Welke snijplank kun je het beste in huis hebben?


Een liefhebber van koken heeft elk zijn voorkeur voor een bepaalde snijplank maar welke is nou het beste die je in huis kunt hebben? Er is van alles op de markt van hout, glas, plastic of zelfs bamboe snijplanken. Voor het behoud van je messen is het belangrijk om de juiste snijplank te gebruiken, weet Harm van Rooij, hobbykok en messendeskundige bij e-Messen.nl. Glas of steen zijn absoluut uit den boze al zijn ze misschien wel het meest hygiënisch, maar je hebt binnen no-time botte messen. Dit willen we natuurlijk niet want een bot mes werkt ook niet prettig.

Maar nu komt hij dan welke snijplank is dan het beste? Absoluut op nummer één staat de beukenhouten snijplank. Hout is net iets beter dan kunststof maar als je dan kan kiezen ga voor hout. Hout heet namelijk de natuurlijke eigenschap om een beetje terug te veren. Maar er is ook een maar want niet alle houtsoorten zijn geschikt als snijplank. Vurenhout is te zacht en taxus ronduit giftig. Beukenhout wordt het meest gebruikt dit omdat dit hout redelijk hard is, waardoor het niet snel zal beschadigen. Natuurlijk is dit dan ook direct hygiënischer want als er krassen en groeven in een snijplank komen, heb je meer kans dat bacteriën zich erin ophopen.

Toch heeft elk voordeel ook een nadeel want hout leeft nou eenmaal waardoor het krom kan trekken. Wil je dit voorkomen koop dan snijplank met blokjes. Deze stukjes zijn op zo'n manier met elkaar verlijmd dat de snijplank niet snel krom zal trekken. Het ziet er misschien niet helemaal mooi uit maar dat bedekken we met al het lekkers wat we bereiden.

Een leuk weetje over een houten of bamboe snijplank is dat je hem eigenlijk regelmatig moet insmeren met olie. Hierdoor blijft je snijplank langer mooi maar het belangrijkste hygiënisch. De olie vult de poriën van de snijplank en legt er een beschermend laagje overheen, zodat er geen bacteriën in kunnen kruipen. Gewoon olijfolie is trouwens het perfecte middel wat je gewoon in huis hebt. Een andere "eetbare" olie is overigens ook gewoon prima te gebruiken zolang het niet te dik is.

1. Zorg dat de snijplank goed schoon is
2. Druppel wat olie op de snijplank en wrijf dit met een tissue over de snijplank
3. Laat het even intrekken
4. Als de plank nog droog aanvoelt, de stappen 2 en 3 herhalen.

Iets wat je trouwens nooit moet doen met een houten snijplank is hem in de vaatwasser doen. Binnen een mum van tijd trekt je snijplank krom en daardoor word er geadviseerd hem met de hand af te wassen.

Bron: www.margriet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.