maandag 8 augustus 2016

Meloenen wat kan je ermee

Op het artikel over de soorten meloenen kregen we als feedback al eens om meer te gaan vertellen over wat je kan met de meloenen en hoeveel voedingswaarden er nog in zitten. Vandaag is het de dag dat we dat we het gaan hebben over wat kan je ermee. Binnenkort meer over de voedingwaarde


Als eerst de Galia meloen, deze is persoonlijk niet mijn favoriet. Maar wel die van Chantal en zelf eten we deze dan vaak gewoon als snack of na het avond eten.

De meloen is familie van de komkommer en de pompoen en dus eigenlijk een (vrucht)groente. De meeste meloenen die we in Nederland eten, komen uit tropische en subtropische landen, zoals Israel. Maar ook in Nederlandse kassen groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden. De schil van de ronde geel tot groene Galiameloen lijkt een beetje op kurk door de lichte ribbels. Het vruchtvlees is groen-wit en smaakt kruidig-zoet.
Een Galiameloen is rijp als hij zoet ruikt en als de onderkant meegeeft bij indrukken

Wat kan je doen met een galiameloen?

  • In parten snijden of blokjes
  • Verwerken in een fruitsalade of toevoegen aan bowl.
  • Serveren als voorgerecht, omwikkeld met plakjes rauwe ham.
  • In een salade
  • Pureren en mengen met andere ingrediĆ«nten voor een smoothie of milkshake.
  • Met sinaasappelsap of een andere sap mixen in de blender.
  • Als toetje met ijs, in je vla of yoghurt.


Peil de sapo is een meloen die ik graag eet, deze meloen is erg lekker van smaak.
Deze meloen is een tijdelijke want deze is alleen te verkrijgen in de maanden juli tot september. Dus ik geniet deze maanden bijna wekelijks van deze meloen.
Zorg dat de meloen gaaf en onbeschadigd is. Een piel de sapo is rijp als de onderkant licht meegeeft bij druk en als de meloen lekker zoet ruikt.

Wat kan je allemaal doen met piel de sapo?

  • In schijven snijden en zo afhappen
  • In stukjes door een fruitsalade
  • Met rauwe ham als voorafje
  • Gepureerd door smoothie of sap
De watermeloen en deze is wel vind ik een van de lekkerste en ben weer blij als deze in de schappen liggen en dan liefst zonder pitjes dan eet ik hem het liefst.
De donkergroene watermeloen doet zijn naam eer aan: hij bestaat voor 95% uit water! Toch zit er in het roze tot dieprode vruchtvlees veel ijzer, vitamine C en lycopeen.

Wat kan je met watermeloen?

  • In een fruitsalade of bowl.
  • Stukjes meloen met geitenkaas en munt als salade
  • Pureren en toevoegen aan een shake.
  • Meloenpizza mee maken zoals foodgloss dat heerlijk heeft gedaan.
De honingmeloen noem je ook wel de Honey dew meloen die in zonnige gebieden wordt geteeld. De schil is glad en geel van kleur, het vruchtvlees is oranje.
Ook deze meloen is er van juli tot september.

Wat kan je met honingmeloen?

  • In schijven snijden en zo afhappen
  • In stukjes door een fruitsalade
  • Pureren en gekoeld serveren als ‘soep’
  • Met rauwe ham als voorafje
  • Gepureerd door smoothie of sap

 Dit waren dan enkele meloen soorten die we vandaag behandelde binnenkort meer.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.