dinsdag 12 december 2017

Koffiemomentje - Koffie verkeerd


Daar ben ik weer met een koffiemomentje vanwege een heerlijk weekje vakantie iets later. Vandaag bespreek ik de koffie verkeerd die voor de meeste mensen wel bekend in de oren klinkt. Wist je dat koffie verkeerd van oorsprong de Nederlandse benaming is voor een kop filterkoffie met veel melk. Waarom "verkeerd"? Dit omdat een normale kop koffie met een klein scheutje melk niet als een verkeerde koffie word gezien. Een koffie verkeerd kan zowel gemaakt worden met vers gezette koffie, als met oploskoffie. Als barista zijnde maak je natuurlijk altijd een verse kop koffie met vers gemalen bonen hierdoor komt de koffie verkeerd toch het beste tot zijn recht.

Bereidingswijze van een koffie verkeerd:

- 1 deel filterkoffie
- 1 deel warme melk

Bij de meeste koffie's word er gewerkt met een espressoshot maar een koffie verkeerd is daar één van de uitzonderingen van al word er bij de meeste horecagelegenheden gewerkt met espressomachines waardoor je automatisch espressobonen geserveerd krijgt. Bij deze machines word er dan een lungo gezet wat in de buurt komt van een gewone koffie maar dan iets sterker van smaak. Verder word er bij de meeste koffie's waar melk bij wordt gebruikt ook een schuimlaag geserveerd en dat is bij een koffie verkeerd absoluut niet het geval. Toch kent de koffie verkeerd grote regionale verschillen. De Franse Grand Créme lijkt het meest op onze koffie verkeerd. De Zwitsere variant op koffie verkeerd (Café renversé) bestaat uit circa 60% melk en 40% koffie.

Ik heb nu drie koffievarianten besproken maar welke gaat jouw voorkeur naar uit?

- Latte Macchiato
- Cappuccino
- Koffie verkeerd

Liefs
Chantal

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.