zaterdag 23 december 2017

Peuterpubertijd: nee is nee en ja is ja


De peuterpubertijd, ja daar zit onze Kian midden in. Ik deel vandaag met jullie wat ik doe om deze 'fase' door te komen.

De peuterpuberteit is een ontwikkelingsfase waarin je kindje zichzelf ontdekt. 
Deze fase kan voor jou als ouder lastig zijn, maar is wel noodzakelijk. Het is namelijk de eerste stap naar zelfstandigheid. Je peuter ontdekt wat hij allemaal kan, wat hij leuk vindt en wat hij allemaal niet leuk vindt. Daarnaast leert je peuter liedjes zingen, wordt hij zindelijk, leert hij uit een beker drinken, wil hij veel ondernemen en stelt hij heel veel (grappige) vragen. 
Hoe heftig deze fase is, verschilt per kind.
De peuterpuberteit kan de gehele peutertijd duren (tot 4 jaar), maar meestal is dit niet het geval. 
Op een gegeven moment is je peuter klaar met het experimenteren en dan zul je vanzelf zien dat je peuter rustiger wordt en beter gaan luisteren.
Dit stukje heb ik uit mijn eigen boeken van school gehaald  1.  Negeren!!! Ja is makkelijk gezegd dan gedaan. Maar als Kian niet wil luisteren, loop ik weg of ga ik wat anders doen. Zoals laatst in de supermarkt kreeg meneer het op zijn heupen en ging huilend op de grond zitten omdat hij zijn zin niet kreeg. Nou deze mama is gewoon verder gegaan terwijl de bedrijfsleider zei die jongen is het er niet mee eens denk ik( niet wetende dat ik de moeder was)
  2. Duidelijke grens: Ik geef niet veel ruimte aan Kian, 1 waarschuwing en dan is het klaar. 
  3. Laten helpen/zelf dingen laten doen : ik merk als ik Kian zelf de dingen laten doen(ondervinden) hij vanzelf om hulp komt vragen. Wanneer ik het voor hem wil doen, word het toch vaak een strijd. Verder geef ik hem ook opdrachten of taakjes. Zoals wanneer ik aan het koken ben, wil hij altijd mijn aandacht in plaats van de strijd aan te gaan nee dat gaat niet etc. Geef ik hem een mes en laat hem helpen met snijden of roeren in de pan. Zo heeft hij geholpen en wanneer hij klaar is gaat hij weer spelen.
  4. Luister naar je kind : Ik merk heel snel dat ik en andere mensen in mijn omgeving als invul voor Kian wat hij wil zeggen of doen. Wanneer we dat doen word hij boos en begint het. Dus de tip voor iedereen luister en kijk naar je kind. 
Dit waren de 4 tips die ik vanuit mijn werk gebruik voor o.a op mijn werk en ook thuis.
Nu wil dit niet zeggen dat het bij mij altijd perfect gaat en ook ik als pedagogisch medewerker volg deze "tips" niet altijd. Het ligt ook aan het moment, maar ik merk als ik handel met deze tips dat Kian rustiger blijf en minder strijd is.

Hoop dat ik jullie een beetje op weg heb kunnen helpen.

XxX

Amanda
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Miszbloggie. Mogelijk gemaakt door Blogger.

.

.

Twee zussen die hun passie delen over het schrijven en filmen van de dingen die gebeuren in ons leven.